Burun Kanaması Tedavisi
21 Haziran 2024

Burun Kanaması Tedavisi

Burun Kanaması Nedir?

Burun kanaması, Kulak Burun Boğaz (KBB) bölümü hastalıkları arasında oldukça yaygın bir sorundur. Hayatında en az bir kez burun kanaması yaşamış bireylerin sayısı oldukça fazladır. Çoğu zaman basit nedenlerle oluşan burun kanamaları, genellikle kolayca kontrol altına alınabilir. Ancak, bazı durumlarda burun kanamasının nedeni ciddi sağlık sorunlarına işaret eder ve hayati risk taşıyan kanamalar meydana gelebilir.

Burun Kanaması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Burun kanaması çoğu zaman kendiliğinden durur veya kişinin burun ucunu sıkması ve soğuk kompres uygulaması ile kontrol altına alınabilir. Ancak, kanama bu tür basit önlemlerle durdurulamazsa, mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Burun kanamasını durdurmak için uygulanacak müdahaleler şu şekildedir:

Tampon Uygulaması:

Burun kanamalarında sıkça kullanılan bir tedavi yöntemidir. Soğuk kompres ve burun ucunun sıkılması ile kanama durmazsa tampon uygulanır. Burun boşluğuna yerleştirilen tampon, kanamanın gerçekleştiği damar üzerinde baskı yaparak kanamayı kontrol altına alır. Tampon olarak antibiyotik içeren kremlerle kaplanmış gazlı bezler ve ortasında kişinin hava almasını sağlayan bir borunun yer aldığı tamponlar kullanılabilir. Tampon genellikle 2 gün süreyle burunda tutulur ve daha sonra alınır. Tamponun uzun süre burunda kalması bazı sorunlara yol açabilir.

Tampon uygulandığı sürece hastaya antibiyotik tedavisi de uygulanmalıdır. Bazı vakalarda, kanama burnun arka tarafında bulunan damarlardan kaynaklanabilir. Bu durumda, burnun ön tarafına uygulanan tamponla kanama kontrol altına alınamaz. Bu vakalarda, hastaya ağız içinden burun arkasına tampon yerleştirilerek kanama kontrol altına alınır.

Damar Yakma:

Damar yakma yöntemi, hafif ve sürekli tekrarlayan kanamalarda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Burnun ön tarafında bulunan damar ağına kimyasal içerikli maddeler uygulanarak kanama kontrol altına alınır. Kimyasal maddelerin burnun her iki tarafına veya çok fazla uygulanması sonucu burun bölmesinde delinme riski olabilir.

Damar Bağlama:

Damar bağlama yöntemi, cerrahi bir girişimdir. Kanama diğer yöntemlerle kontrol altına alınamadığında ve hayati risk oluşturduğunda uygulanır. Kanamanın kaynağı tespit edilerek sinüs veya boyun açılarak cerrahi işlem gerçekleştirilir.

Ekstra Bilgiler

Burun kanamasının nedenleri çeşitlidir ve aşağıdaki faktörler burun kanamasına katkıda bulunabilir:

  • Kuru hava
  • Alerjiler
  • Burun karıştırma
  • Travma veya yaralanma
  • Enfeksiyonlar
  • Yüksek tansiyon
  • Kan sulandırıcı ilaç kullanımı

Burun kanamalarını önlemek için alınabilecek bazı önlemler şunlardır:

  • Nemlendirici kullanmak
  • Burnu nemli tutmak için tuzlu burun spreyleri kullanmak
  • Alerjenlerden kaçınmak
  • Burun karıştırmaktan kaçınmak
  • Koruyucu ekipman kullanarak burun yaralanmalarını önlemek

Burun kanaması ciddi bir sağlık sorunu olabileceği gibi, basit önlemlerle kolayca kontrol altına alınabilir. Ancak, tekrarlayan veya şiddetli burun kanamaları durumunda mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Gece Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Gece Burun Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Burun Kanaması Nasıl Durur?

Burun Kanaması Nasıl Durur?

Güncel

Burun Küçültme Ameliyatı

Burun Küçültme Ameliyatı